Ayak bakımı, kadın erkek büyük küçük herkes için çok önemliyken, bu durum diyabetik hastalarında çok daha büyük önem arz ediyor. En çok yaralanmaların yaşandığı ayaklar diyabetik hastaları için büyük korkuların başında gelir. Ayak sorunlarının geneline baktığınızda ise yeteri kadar bakımı yapılmamış ya da ihmal edilmiş sorunlardan dolayı ortaya çıkan rahatsızlıklar görürsünüz.
Nasırlanmalar, tırnak batması, tırnakların yanlış ve derin kesilmesi, yanlış ayakkabı giymek ve mantarlar ayakların en çok hasar aldığı sorunların başında geliyor. Dolayısı ile diyabetik hastalar özellikle ayak bakımlarını ihmal etmeden her zaman olması gereken sağlıklarını korumaya devam etmelidirler.
Tırnak Batma Sebepleri
- Ayak ve bacak damarlarının daralması ve dolaşım bozuklukları
- Diyabetli hastalarda olabilecek his kaybı sebebi ile ayak sorunlarının hissedilmemesi ile ortaya çıkacak daha büyük sorunlar
- Yabancı cisimlere maruz kalma ( çivi, ağırlık düşmesi, raptiye, iğne vb)
- Enfeksiyon nedeni ile ayak şişmeleri
- Ayak kuruluğu
- Mantar sorunları
- Ayaklarda su toplanmaları
- Nasırlar
- Ayaklarda hissizlikler
- Tırnak kalınlaşması
- İçe kıvrılma ya da şekil değişiklikleri
- Gibi durumlarda kişi mutlaka diyabet ayak bakımına özen göstermeli ve tedavi olmalıdır.
Diyabetik ayak bakımı nasıl yapılmalı ne neler dikkat edilmelidir?
- Ayak yıkama sonrası yumuşak bir havlu ile kurulanmalı ve nemli bırakılmamalıdır.
- Özellikle diyabetlilere uygun nemlendiriciler kullanılmalıdır
- Ayaklarınızı her zaman koruma altına almak için rahat bir terlik ya da ayakkabı tercih edilmelidir. Çıplak ayak ile dolaşmak sizi birçok kazaya ve enfeksiyonlara daha çok yakınlaştıracaktır.
- Sık sık ayakların kontrolü yapılmalıdır. Göze gelecek herhangi bir değişiklik hemen tedavi için sürecin başlaması gerektiğini gösterir
- Özellikle evde kendi tedavinizi yapmaktan kaçınmalısınız. Nasır ya da ölü derileri cihazlar ile almaya ya da farklı yöntemler ile yok etmeye kalkışmayınız. Bu konuda mutlaka uzmanlardan yardım almalı ve klinik ortamında hijyen içinde tedavi olmalısınız.
- Ayaklar muntazam kesilmelidir
- Parmak arası sandaletlerden kaçınılmalıdır
- Sigardan uzak durulmalıdır.
- Diyabet hastası olup görme engeli olanlar içinse, bu saydığımız ve dikkat edilmesi gereken görüntülere bir
yakınının yardımı sayesinde her zaman kontrol altında tutulması önerilir.
Kliniğimizde hijyenik ve doğru tedaviler
Kliniğimiz sizlere her zaman en doğru koşullarda ve hijyen içinde, ayak sorununun türüne göre tedavi yöntemi uygulayacaktır. Özellikle diyabetik hastalara uygulana özel diyabetik ayak bakımları ise düzenli olarak yapılmalı ve ihmal edilmemelidir.